UA-52254593-1

10.6.2018

VMP listautuu, huomioita puolesta ja vastaan

Helsingin pörssin listautumisviikot jatkuvat. Kojamon anti on vielä auki, ja VMP on listautumassa First North -listalle. Tästä listautumismateriaaliin. Nyt seuraa allekirjoittaneen mökin aitassa auringonlaskua katsellessani kirjoittamiani kommentteja ilman alan koulutusta tai tietotaitoa, joten arvottakaa kommenttini sen mukaisesti.

Tässä VMP:stä suoraan listautumisesitteestä: “VMP on suomalainen henkilöstöpalveluyritys, joka tarjoaa kokonaisvaltaisen valikoiman henkilöstövuokrauksen, rekrytoinnin ja organisaation kehittämisen sekä itsensätyöllistämisen palveluita. Vuonna 2017 VMP työllisti suoraan ja ketjuyritystensä kautta noin 14 000 vuokratyöntekijää, toteutti noin 400 rekrytointiprojektia ja noin 70 organisaationkehittämisprojektia ja yhtiön itsensätyöllistämispalvelussa oli noin 20 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.”

Osakkeen alustava arvo on välillä 4,5-5,75 euroa. Noilla summilla VMP olisi 70-80 miljoonan arvoinen yritys.

Sitten plussiin ja miinuksiin, sekä muihin huomioihin. Satunnaisessa järjestyksessä.

Plussaa: Omistajat eivät myy omistuksiaan. Kerätyt eurot - maksimissaan 30 miljoonaa - menevät suoraan toimintaan. Lähtökohtaisesti tämä on mielestäni hyvä asia, tosin tietty riippuu yrityksestä ja tapauksesta. Tosin olen huomannut, että laitan tälle nykyään ehkä liikaakin painoa. Voi omistuksen vaihtokin olla järkevää.

Plussaa: Kasvutahti on kova. 2015-2017 kasvutahti oli kuulemma keskimäärin 25 % vuodessa. Jos kasvutahti jatkuisi samana, tai edes puoliksi samana, niin siitä on paljon iloa omistajille.

Miinusta: En ole laisinkaan varma onko VMP:llä niin sanottua kilpailuetua. Toki brändin ja maineen sekä toimintatapojen kehittämisessä kestää, mutta sinällään markkinat voivat muuttua ja uusia kilpailijoita.

Toisaalta voisiko tällä alalla edes olla patenttien tai vastaavien tuomaa kilpailuetua?

Siinä rajoilla: Kyse ei ole vain VMP:stä, vaan myös konsernista. Eri maiden tytäryhtiöiden alla on vielä useita yhtiöitä. Toisin sanoen konsernirakenne on suoraan sanoen kokoo nähden aika rönsyilevä. Luulisin, että tulevina vuosina selkeyttävät tätä.

Miinusta: Tuottoprosentti. Viime vuosi pyöri noin 110 miljoonan liikevaihdolla. Tuotto oli 6 miljoonaa, noin 5,6 %. Kun päälle kymmenen prosenteilla saa usein luvan hymyillä, niin tässä kohden ei saa hymyillä.

Tosin kun kyseessä on kasvava yritys, usein se kasvu tulee juuri liikevoiton kustannuksella. 5,6 % kasvavasti liiketoiminnasta voi olla ensi vuonna 6-7 % tuotto sijoitukselle, vaikka liikevoitto ei parantuisi. Ja jos parantuu, niin vielä parempaa.

Siinä rajoilla -luokkaan menee mielestäni myös toimiala. Sinällään on kasvua ja ollaan trendisä - silppuuntuva työelämä - kiinni. Toisaalta vuokratyövoimasta säästetään helposti ensimmäisenä, eli jos talous yleisesti sakkaa, se voi näkyä viivan alla nopeasti.

Summa summarum

Itse en ole annissa mukana. Osin koska ei nyt ole paljon irtonaista rahaa. Toisekseen, koska ala nyt on vieras eikä erityisesti houkuta.

Sinällään näillä tuottoluvuilla tämä nyt näyttäisi kovinkaan kiinnostavalta tapaukselta. Mutta kun huomioi toimialan, ja jos haluaa veikata ravihevosta, niin tässä on ainakin jonkinmoinen menijä. Tuottaako rahansa takaisin ja lähettää omistajille lisää, se selviää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti