UA-52254593-1

7.11.2017

Goforen listautumisanti: kiinnostavaa, kohtuullisesti hinnoiteltua jos kasvu jatkuu

Listautumisia riittää. Ohjelmistoyritys Gofore listautuu Helsingin pörssin First North -listalle. Anti alkoi eilen 6.11., ja päättyy 13.-16.11. Täältä pääsee listautumismateriaaliin.

Tarjolla on
  • enintään 750 000 osaketta yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa
  • enintään 350 000 osaketta konsernin henkilöstölle
  • enintään 2 278 175 osaketta institutionaalisille sijoittajille Suomessa

Tarjolla on 1,61 miljoonaa uutta osaketta, ja vanhat omistajat myyvät maksimissaan 1,77 miljoonaa osaketta. Uusien osakkeiden ja vanhojen myynnin suhde voi olla lähellä yhden suhde yhtä.

Tässä Goforesta lyhyesti (listautumisaineistosta):
“Gofore on vuonna 2002 toimintansa aloittanut, voimakkaasti kasvanut ja kasvua tavoitteleva digitalisaation asiantuntijayritys. Tarjoamme uuden ajan palveluita yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille muutoksen kohtaamiseen. Palvelumme kattavat koko arvoketjun – johdon konsultoinnista palveluiden muotoiluun ja rakentamiseen sekä pilvipalveluihin. Missiomme on muuttaa maailmaa paremmaksi digitalisaation keinoin ja työkulttuuria uudistamalla.”

Tarjolla on osakkeita hintaan 6,35 per kappale. Henkilöstö saa vähän halvemmalla, mutta se ei voi minua auttaa. Lopputulema on sellaiset 8,9 miljoonaa euroa, joka menisi pääosin kasvuun. Tästä bonuksia, välillä anneissa puhutaan kasvusta, mutta pääpaino osakeannissa on vanhojen omistajien osuuksien myynti. Yhtiön kokonaisarvo olisi täten sellaiset 72 miljoonaa euroa.

Sitten talouslukuihin, katsoen vain viime vuotta. Liikevaihto on 18,6 miljoonaa ja liikevoitto 2,63 miljoonaa. Eli liikevoittoprosentti 14. Omavaraisuus päälle 50 %. Osinkoa maksettiin 5 euroa osakkeelta.

Jos P/E:tä yrittäisi laskea, niin annin hinnan mukaan yrityksella olisi arvoa kaikkineen 72 miljoonaa. Tästä voi (uskoakseni oikeaoppisesti) laskea, että P/E -arvo olisi 27 luokkaa. Tosin kyseinen mittari on huonoimmillaan kasvuyrityksissä.

Sitten johtopäätelmiini.

Kasvavalle yritykselle nämä luvut ovat hyviä. Tosin esimerkiksi tuorein yritysosto (Leanit) ei vielä näy luvuissa. Ostot mahdollistavat kasvun, mutta toisaalta hetkellisesti kyllä usein merkitsevät heilahtelua viivan alla jäävään.

Minulle tulee tästä mieleen Rovion anti. Sinällään tuottoisaa ja kasvavaa toimintaa. Hyvä paketti. Hinta ei ole halpa, mutta kasvavaa ja tuottavaa harvemmin halvalla saa.

Hyvää on tässä tapauksessa uusien osakkeiden ja vanhojen myynnin suhde. Välillä osakeantia perustellaan kasvulla, mutta oikeasti vanhat omistajat vaihtuvat uusiin (ja kasvuun jää vain jokunen antiroponen). Eli tässä oikeasti kerätään uutta pääomaa jolla voi tehdä asioita.

Lievä varjo on alan luonne. "Aivopääomavaltaisella" alalla tuotto on usein hyvää jos liikevaihtoa riittää. Mutta toisaalta tuottopotentiaali on työntekijöiden pään sisällä, jos työnantajamaine heikkenee tai virtaus kääntyy muihin suuntiin, sitten voi ihan samoilla lähtökohdilla mennä heikommin.

Kuten huomannette, minua houkuttaa. Suorat osakesijoitukseni eivät juurikaan sisällä vahvasti kasvavia ja voisiko sanoa sisältöä tuottavia yrityksiä. Ja erinäiset verkossa olevat palvelut ovat iso juttu. Toisaalta pieni ja tuulisella alalla toimiva yritys voi merkitä myös aaltoilevaa pörssiarvoa

Ongelmani on, että jos haluan varmuutta, odotan hurjimpien kasvuvuosien yli. Ja sitten Alphabetillä ja vastaavilla on jo hintaa. Jos en odota, en saa etukäteistä varmuutta.

Tuumaan tätä vielä päivän pari. Saatan olla mukana minimisummalla. Vaihtoehtoisesti jään odottelemaan kurssin aaltoilua, ja ostan osuuksia pikku hiljaa.

o o o

Aiheesta muualla: (lisäsin perään julkaisun jälkeen kun tajusin unohtaneeni)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti