UA-52254593-1

14.7.2018

Perheen talous: Vuosi pörssisähköä, kannattiko ja miten tästä eteenpäin?

Talousaiheissa pysyn, mutta hieman eri suuntiin lähden. Olen käyttänyt nyt vuoden pörssisähköä, kävin läpi tilanteen ja uusin sähkösopimukseni. Tässä taustaa.

Vaihdoin viime kesänä pörssisähköön. Tilasin sen Vattenfallilta. Vattenfallin marginaali oli 0,29 senttiä kilowattitunnilta, sekä 3 euron kuukausimaksu (ensimmäinen puoli vuotta oli maksutonta).

Pörssisähkö tarkoittaa sitä, että sähköstä maksetaan sen hetken sähkömarkkinoiden hinta plus pieni siivu sähköyritykselle. Sähkö on halvempaa hiljaisina hetkinä (yöt, kello yhdeksän jälkeen illalla, kun on satanut paljon vettä jne.). Kääntöpuolena sähkö on kalliimpaa päivisin sekä alkuillasta perheiden käynnistellessä kotona laitteitaan.

Asun päälle 90 neliöisessä sähkölämmitteisessä rivitalossa. Sähköä kuluu noin 10 000 kilowattituntia vuodessa. Tuo on mukavan vähän, siihen on kolme syytä:
  • Taloyhtiössä on vakiona ilmastoinnissa lämmön talteenotto.
  • Minulla on ilmalämpöpumppu. Se hoitaa lämmittämisen miltei kokonaan, ainoastaan kovimpina pakkasaikoina perimmäisissä makuuhuoneissa tarvitsee pitää pattereita päällä.
  • Olemme maltillisia sähkönkuluttajia: nukutaan viileässä, yritän olla käyttämättä turhaan sähköä ja uudet kodinkoneet käyttävät vähän sähköä.
Kuvassa on sähkönkulutus vuonna 2017. Ulkoilman lämpötila vaikuttaa paljon sähkönkulutukseen. Kesällä on hiljaisempaa koska lämmitystä ei tarvitse, plus ollaan vielä mökillä ja reissuissa.

Miten pörssisähkö sopi minulle?


Yritin huomioida sopivat sähkönkulutushetket. Pyöritin pesukoneita viikonloppuisin päivällä tai yötä vasten jne. Tämä on kuitenkin hankalaa, lämmittää tarvitsee kun on kylmä ja nykykoneilla kestää aika pitkään ennen kuin on valmista.

Laskin kuukausitasolla sähkön keskihinnan sekä kilowattitunnit, ja kerroin ne keskenään. Tässä on kuva asiasta.


Maksoin keskimäärin 5,03 senttiä kilowattitunnilta. Tähän päälle 3 euron kuukausimaksut. Ihan ok, mutta löytyykö vaihtoehtoja?

Kilpailutuksen aika


Lähdin selvittämään mikä on minulle halvin vaihtoehto. Pidän tuntilaskutuksen ideasta, mutta minun on hankala siitä tosissani hyötyä. Niinpä päätin, että valitsen kiinteähintaisen sopimuksen jos sellaisen noin samalla hinnalla saa.

Olisin löytänyt pörssisähkölle hieman halvempaa marginaalia kuin tuo 0,29 senttiä kilowattitunnilta. Siinä ei kuitenkaan kovinkaan isoa eroa olisi syntynyt. Yksi vaihtoehto olisi ollut kilpailuttaa sähköä puolen vuoden välein ja nauttia sisäänheittotarjouksista, mutta se jää helposti tekemättä.

Muutamia huomioita sähkönvertailupalveluista.

Osassa vertailupalveluista ei saa kovinkaan selkeästi valittua sopimustyyppiä (esim. kiinteähintainen 12 kk). Sitten listan kärkeen nousee rivi pörssisähköä myyviä, kun ilmoittavat hinnaksi vain marginaalin. 

Kikkailu vaikuttaa lisääntyneen. Hintoja ilmoitetaan muutaman kuukauden alennushintojen mukaisesti, ja sitten "normaalin hinnoittelun mukaan". Toisin sanoen sähköyhtiöt näyttävät rakentavan hinnoittelua sen mukaisesti, että pääsee vertailutyökalujen kärkeen.

Osalla on mukana vain rajatusti firmoja, ja tarjoukset sen mukaisia.

Sopivasti kesken prosessin eräästä sähköfirmasta soitettiin ja tarjottiin ihan kohtuuhintaista sähköä. Kysyin voiko neuvotella vielä alemmaksi kun tämä ei riitä. Ei voinut. Mutta samainen firma nousi kärkipäähän vertailuissa, ja netin kautta löytyi puhelinsoittoa halvempi tarjouskampanja. Voittaja löytyi.

Mitä valitsin?


Listan kärkeen pääsi Lumme. Tarjouksessa 4,69 senttiä kilowattitunnilta ja 1,49 euroa kuukaudessa. Suoraan kahden vuoden sopimus. Plussaa vesivoimasta ja siitä, että toinen voimala on Jyväskylän Vaajakoskella (siinä on vieressä Pandan tehtaanmyymälä ja menen siitä ohi usein).

Laskin tämän tarjouksen ja toteutuneen suhteen. Vattenfallille maksaisin pörssisähköstä 507 euroa vuodessa, Lumpeelle kiinteähintaisesta 457 euroa. Eli viidenkympin säästö. Bonuksena ei tarvitse miettiä kulutushetkeä. Eroa olisi voinut kuroa umpeen pienemmillä marginaaleilla, mutta kun se marginaali on vain kymppejä vuodessa, niin ratkaisevaa eroa ei olisi tullut.

Tuo vajaa 500 ei tietenkään riitä. Sähkön siirrosta tulee maksettua miltei puolet lisää. Mutta se on asia johon ei voi omilla valinnoilla vaikuttaa, joten siitä ei tarvitse myöskään murehtia.

On tietty mahdollista, että sähkön hinta laskee ja pörssisähkössä pysyminen olisi kannattanut. Toisaalta hinta voi myös nousta. Tiedä noista.

Huomioita pörssisähköstä


Jos on sauma vaikuttaa paljon omiin sähkönkäyttöhetkiin, tarjoaa pörssisähkö säästömahdollisuuksia. Ja sivussa saumaa tukea järkevää ja tehokasta energiantuotantoa.

Luulisin, että pörssisähkö toimii etenkin kaukolämmön parissa olevissa talouksissa. Kun minulla ensisijainen sähkönkulutus on lämpö, niin siinä joutuu lämmittämään kun lämmölle on tarvetta. Jos kulutusta voi paremmin kohdentaa eli tarvittaessa voi odottaa, niin voinee hakea paremmin parhaita mahdollisia hetkiä.

Toinen potentiaalinen hyötyjä voivat olla omakotitalot joissa on muutoin mahdollisuus vaikuttaa paljon tekniikkaan. Jos esimerkiksi veden lämmityksen (joka vie lämmityksen jälkeen toiseksi eniten sähköä) saa ohjautumaan tai säädettyä sopiville hetkille, niin hyvä.

Potentiaalia voisi olla myös aurinkopaneelin ja pörssisähkön yhdistelmässä. Aurinko paistaa silloin kun kulutus on suurempaa, ja öisin voisi sitten käyttää halvempaa pörssisähköä.

Yleisesti ottaen suosittelisin kilpailuttamaan sähkön aika ajoin. Säästää voi, ja kanta-asiakkuudesta yritykset eivät todellakaan palkitse.
Perheen talous -sarjassa avaan miltei yksinhuoltajan arkea talousvinkkelistä. Miten säästää? Miten toimin? Missä voisi parantaa?

1 kommentti:

  1. Kiitos. Avasi paljonkin tilannetta ja mietin nyt mihin sitä jatkossa sopimusta tekee. Olemme olleet Lumpeen asiakkaita ja aina kahdenvuoden määräaikaisella sopimuksella. Nyt tuli tarjous jopa viisi kuukautta ennenkuin määräaikaisuus loppuu. Katselin muiden sähköntuottajien sivuja ja Lumme olikin ihan siellä kalleimpien joukossa. Tarjous jonka saimme oli aikalailla kalliimpi kuin edellinen sopimus, joten mietin Imatran sähkön hintoja. Paljon halvempi vuodessa. On mielenkiintoista pähkäillä ja vertailla ja kaikista tiedoista on apua asian selkiyttämiseksi.

    VastaaPoista