UA-52254593-1

24.6.2018

Osto ihan uuteen suuntaan: Ford Motor Company



Mennyt viikko toi minulle ihan uuden omistuksen. Ostin 16 osaketta Ford Motor Companyä hintaan 11,75 dollaria kappaleelta. Tämä on minulle sekä uusi yritys, että (nykyisten omistusten suhteen) uusi toimiala.

Volkswagenia aikanaan ostin. Tiedättehän, vakaa ja luotettava saksalainen jätti, joka ei petä. Meni jokin kuukausi, ja sitten tuli tietoa päästöhuijauksista. Kurssi tippui lähes puoleen. Myin joskus myöhemmin osakkeeni kun vaihdoin välittäjää, enkä enää takaisin palannut. Mutta se sivujuonteesta.

Miksi Ford. Tässäpä syitä, ei mitenkään erityisessä järjestyksessä:

(1) Historia. Katsokaa nyt tuota kuvaa. Pääsee osaksi menneisyyttä. Vähän niin kuin Wells Fargoa ostaisi (länkkäreissä ne postivaunut olivat usein Wells Fargon). Tunnen mieltymystä yrityksiä kohtaan joilla on pitkä historia.

Kyllä, tiedän, ei se ole minkäänlainen sijoitusperuste. Mutta minulla vähän on. Ja onhan pitkä historia jonkinlainen sijoitusperuste, ainakin verrattuna firmoihin jotka eivät ole vielä koskaan tuottaneet.

(2) Autoala kiinnostaa. Kovasti puhutaan siitä, että autoala menee uusiksi. No, niin menee, mutta samoin kuin pankkialalla, mistä tietää kuka on sen pelin voittaja? Ajetaan autoja itse tai algorytmien toimesta, on asioita jotka liikkuvat teillä ja joissa on moottori.

Fordin P/E on 6,34. Eli jos yhtiö tienaa tällä tahdilla, kuudessa vuodessa on sijoitettu dollaripinoni tienattu takaisin. Esimerkiksi hypetetyn Teslan P/E on mahdoton laskea kun yritys ei tee voittoa. P/E kun kertoo hinnan ja tienestien suhteen.

Niinpä satsaan mieluummin vanhoihin ja tuottaviin, kuin uusiin ja mahdollisesti tuottaviin suuntiin. Mitä kannattavampaa sähköautojen teko on, sitä varmemmin myös vanhat toimijat siihen suuntaan askeltavat. En usko että Teslan kaltaiset tulokkaat onnistuvat saamaan etumatkaa niin paljon, että ehtisivät vallihautoja kaivaa suojakseen.

Fordin pariin päädyin ihan stock screenereiden kanssa leikkimällä. Kokeilin hyvin vuoksi etsiä yrityksiä matalalla arvostuksella ja sinällään (edes hitusen) positiivisilla muilla tunnusluvuilla. Ford pysyi listoilla, ja kun sitä olin aiemmin harkinnut ja teki mieli ostaa jotain, niin...

(3) Huokeahko hinta. Tästä tulikin jo äsken. Päälle 6 P/E arvolla myytävä osake on halpa. Tosin tässä on myös riskinsä: jos suunta on vain alaspäin, matala arvostus voi antaa virheellistä kuvaa siitä, että halvalla saisi. Ei saa, jos yrityksen toiminta ja tulos supistuu, ja hinnan tippuminen johtuu aina vaan heikkenevästä kannattavuudesta.

Mutta Ford ei tälä hetkellä mene alaspäin. Ei kyllä mene ylöspäinkään. Seuraavassa lisää.

(4) Käännekohdassa? Ford on kyntänyt syvällä ja on uudistanut toimintojaan. Tulokset muutoksista - jos niitä tulee - ovat vasta tullakseen. Kenties, ja vain kenties, Fordilla on saumaa kääntää kurssi toiseen suuntaan. Ja jos arvostustaso on matalahko, voi nousukin olla kurssimielessä ihan vauhdikasta.

Plussaa on myös yrityksen vahva asema amerikanmaalla. Jos firma onnistuu tekemään sopivanhintaisia ja hyviä autoja, niin kyllä amerikkalaiset ostavat.

(Bonus) Sitten pulmapähkinä, jota mietin ennen ostonappulan painamista. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa suojata amerikkalaista tuotantoa. Niinpä Fordin kaltaiset yritykset ovat hänen siipiensä suojassa. Mutta - ja tässä kohden mutta on iso mutta - onko tuo nyt etu vai haitta.

Jos isoille amerikkalaisille jäteille haluaa kilpailuetua rakentamalla tullimuureja, voi se olla kuoleman suudelta. Vaikka Yhdysvallat on jo itsessään valtaisa markkina, isot jenkkijätit myyvät tuotteitaan globaalisti. Ja jos sotkee kansainväisen kaupan, kaikki kärsivät.

Mutta - tässä kohden tarinan ehkä kolman mutta - jos epärationaalinen seniori uhkailee kaikenlaista, kurssit sakkaavat ja sitten mitään pahaa ei tapahdukkaan, voi edessä olla paluu normaaliin. Sitten tehdään autoja ja myydään niitä, ja ollaan kavereita keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti